Joomla Free Themes by iPage Complaints
  • Harmóniaszobában az élete is harmonikussá válhat, látogasson meg!

Testi betegségek lelki okainak feltárása

Az emberek egyik leghétköznapibb konfliktusát a saját szeretetük és a környezetük által nyújtott szeretet mennyisége és minősége közötti ellentmondás okozza. Minden betegség szeretet és figyelem kérés is. Egyesek azért betegszenek meg, hogy biztosítsák maguknak azt a figyelmet és törődést, amelyre szükségük van. Ahol a pszichoszomatikus betegség mutatkozik, ott elfojtással állunk szemben, az örömforrások bezárultak. A betegekre testi-lelki elidegenedés jellemző, valamint mértéktelenség, rendetlenség, káosz is.
A gyógyulni akarás is azt jelenti, hogy s betegnek van valamilyen elképzelése, sejtése, ideálja az egészségről, az egészséges lélekről és személyiségről, magatartásról, s ezt szeretné elérni. Pszichológusként az a feladatom, hogy az egészség-képet konkretizáljam, tudatosítsam, megvalósíthatónak hitessem el a célt, életminőség javulás érdekében a helyes módszert is megmutassam a gyógyulni vágyó páciens számára. Az alábbi betegségek lelki okainak feltárásában való részvételt vállalom:

  • szexuális zavarok
  • túlsúly
  • abúzus, szexuális erőszak

 

Szexuális zavarok

Születésünk pillanatában két nem valamelyikébe születünk bele, és a legtöbb gyermek elsajátítja annak a biztos érzését, hogy ő fiú-e vagy lány. Míg a nemi statusunk genetikailag meghatározott, vagyis vagy XX vagy XY nemi kromoszómával születünk, addig a nemhez tartozó pszichológiai, szociológiai szerepünk hosszú folyamat során alakul ki. A férfi vagy női test iránti erotikus érdeklődést, a férfiakkal vagy nőkkel létesítendő szexuális kapcsolat igényét nevezik az egyén szexuális orientációjának, irányultságának, beállítottságának. A személyiség relatív stabilitása kell ahhoz, hogy az én át tudja adni magát a közös szexuális élménynek, hogy a szoros intim feszültséget el tudja viselni. A személyiség alapvető egészségének a jele a partnerorientált, rugalmas, személyek számára örömet adó szexualitás. Ha a szexualitáshoz fűződő viszony kialakításában sok nehézséggel találkozott az egyén, érdemes pszichológus segítségét kérni annak érdekében, hogy az egyén a harmonikus és bensőséges szexualitását ki tudja alakítani. A korábbi szexuális trauma feltárásával sokat segíthetünk önmagunknak, hogy az örömet adó szexualitás mindennapjaink résztévé váljon.

 

Túlsúly

Az éhség ösztöntermészetű, a szomjúság és fájdalomkerülés mellett az önfenntartási ösztön alapvető komponense, velünk született, örökletes késztetés. E cselekvésre motiváló ösztönnek a kielégítése hagyományosan az öröm, kellemesség, jókedv és a megelégedettség érzésével jár. 1974-ben Claude Steiner, a tranzakcióanalízis egyik vezető személyisége könyvet jelentetett meg az emberek három jellegzetes öndestruktív életprogramjáról. Szerinte alapvetően háromféle negatív önpusztító parancsot megvalósító sorskönyv létezik. Ezek a „ne gondolkozz”, a „ne szeress”, és a „ne örülj” sorskönyvei. Az addikcióban szenvedők , így a falánkok is, életük korai szakaszában olyan környezetben éltek, ahol azt tanulták meg, hogy nem szabad örülni és élvezniük a saját testüket, testi érzéseiket. Ugyanakkor a testből érkező negatív érzéseket valamivel, pl. az étellel, itallal, gyógyszerrel el kell tompítani és nyomni. 
Amikor valaki elismeri, hogy elvesztette hatalmát az evés felett, rádöbben arra, hogy a teste amúgy sem kontrollálható tetszőlegesen, s feladja azt az illúzióját, hogy az evés manipulálása a tekintéllyel történő szembeszegülés eszköze, akkor ezzel máris közelebb került saját autoritásához és önnön spirituális magjához. Annak az állapotnak az elérése érdekében, hogy már ne legyen szüksége  az egyénnek arra, hogy sok-sok hájjal izolálja és védje magát a külvilágtól és a belső világától egyaránt érdemes szakember segítségét kérnie. Az addikcióban szenvedőknek testi örömre, a test élvezetére volna szüksége, amelyet azonban nem képesek befogadni. A befogadás érdekében érdemes vállalni az önváltoztatási folyamatot, amelynek eredményeképpen egy örömteli élet lehet az ajándék.

Az elhízás pszichológiai háttérfolyamatairól Dr. Cserjési Renáta neuropszichológussal írtunk egy könyvet, amelynek címe Aranyfonál az elhízás labirintusából.

 

Abúzus, szexuális erőszak

A szexuális molesztálás és erőszak hatása befolyásolja a gyermeki-serdülői-női lélek fejlődésének folyamatát. Kialakul  az áldozati szerep, és kihat az élet minden területére. Torzul az énkép, a testvázlat, az önazonosság, az önértékelés, és ezért van szükség szakember segítségére. A lélektani korrekciós munka alapja a Katarzisz Komplex Művészetterápia nonverbális önkifejezési eszközrendszere, amely lehetőséget ad a páciensnek, hogy élményeinek legmélyebb szintjére behatoljon.  Egy „titok” őrizgetése a psziché és a szellem természetes öngyógyító folyamataira negatívan hat, és a személyiség nem ismert és nem tudatosított aspektusai is rejtve maradnak. A traumát feldolgozó folyamat során az eredeti traumához való visszatérés révén a feldolgozatlan harag megjelenítése, az elengedési folyamat elindítása nyújt segítséget abban, hogy a páciens saját személyes biztonságát ismét megtalálhassa, s a szégyen érzését, és az azt kísérő önhibáztatást megbocsátássá formálja.

 

A testi betegségek lelki okainak (szexuális zavarok, túlsúly, abúzus, szexuális erőszak) feltárásával kapcsolatos kérdéseivel keressen bátran. Segítségére leszek!