Aranyfonál az elhízás labirintusából

Megjelent az Aranyfonál az elhízás labirintusából című könyvem, amit Dr. Cserjési Renáta neuropszichológussal írtunk az elhízás pszichológiai háttérfolyamatairól.Aranyfonál az elhízás labirintusából

Az elmúlt 20 évem útkeresési folyamatát és annak gondolai állomásait foglaltam össze ebben a könyvben. Ma már azt gondolom, hogy a túlsúlyproblémám akkor kezdődött, amikor 21 évesen a legjobb barátom koporsója mellett álltam, majd a gyász különböző állomásaival küzdöttem.

Ebben a könyvben arra vállalkoztunk, hogy a komoly szakmai koncepciókat és a sikeresen változtatók tapasztalatait, valamint a munkánk során segítséget kérő, túlsúllyal küzdő páciensek érzelmi élményeit, nehézségeit úgy foglaljuk össze, hogy mindenki számára érthetővé tegyük a problémakör lelki aspektusait. Az volt a szándékunk, hogy úgy mutassuk be a problémakört, hogy az alapok megértése után már mindenki meg találhassa azt az utat, amit alkalmazni tud a saját életében. Nekem is nagyon sok fogalmat kellett megtanulnom az utam során, amelyekről korábban fogalmam sem volt: eltorzított éhségszignál, szexuális válaszkészség, reszponzív szexuális vágy, szisztematikusan átgondolt rendszer, belső ragadozó, egzisztenciális szorongás, tárgyvesztéses helyzet, vesztes tudattalan, teremtő képzelet, stb. Abban hiszünk, hogy a könyv elolvasása után minden kedves olvasó végig tudja gondolni, hogy melyek azok a sarokkövek, amik a jelen helyzetét, a mostani állapotát jellemzik. S arra is rájön, hogy hogyan tud tovább indulni a jövő felé, megoldva a múltbeli konfliktusokat, begyógyítva az általuk okozott lelki sebeket, nyugodt szívvel és szabadon választva meg a következő lépést az elhízás labirintusából kivezető úton.

 

A könyv elérhető és megrendelhető az ELTE Eötvös Kiadó oldalán.

 

A könyvet több podcastben szeretnénk majd bemutatni, amelyek meghallgathatóak a Spotify-on. Az első podcast címe Miért tévedünk el a túlsúly probléma megoldása közben?, amelyben a közös könyvkészítési út alaptéziseit beszéljük meg. A második podcast címe Testképünk és annak változásai hogyan hatnak az elhízásra?, amelyben a testképpel kapcsolatos témakört, az étellel való kapcsolatot és a mozgáshoz való viszony gondolatkörét járjuk végig. A harmadik podcastben a traumatikus élmények feldolgozási nehézségeiről beszélgetünk s arról is, hogy a szexualitás fejlődési folyamatában milyen sérülések okozhatnak testsúlygyarapodást, a podcast címe Traumatikus élmények és a szexuális vágyzavar szerepe az elhízásban.
A negyedik podcast címe Egzisztenciális szorongás és a stratégia hiánya milyen szerepet tölt be az elhízásban?, amelyben arról beszélünk, hogy testi, lelki, és szellemi síkon is rendbe kell tenni a dolgainkat, megtalálni a külső és belső világot összekötő aranyfonalat, s kialakítani a megfelelő stratégiát, hogy a valódi változás létrejöhessen.

 

A TV2 Mokka műsorában is volt lehetőségünk elmondani, hogy a túlsúly hátterében lelki okok állhatnak. A Kossuth Rádió Trend idők című műsorában (2021.04.14. beszélgetés 15:19-kor kezdődik) volt lehetőségünk elmondani, hogy a lelki okok feltárása nélkül a fogyókúra nem sokat ér.

Az online könyvbemutató megnézhető az ELTE PPK youtube csatornáján.