Joomla Free Themes by iPage Complaints
  • Harmóniaszobában az élete is harmonikussá válhat, látogasson meg!

Előadást tartottam a KAPSZLI szakmai napján

A KAPSZLI által idén 10. alkalommal megtartásra került Lelkünk (Sz)árnyai szakmai napok rendezvényen előadást tartottam a szexuális abúzus hatása a női életútra és a hatások korrigálásának lehetőségeiről.

A KAPSZLI (Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatóinak önképzőköre) fennállásának 10. évfordulóján került megrendezésre a Lelkünk (Sz)árnyai szakmai napok, ahol idén a Terápiák és Kórképek témakört járták körbe. Rengeteg érdekes előadás és workshop várta az érdeklődőket a három nap folyamán, melyek során a testi-lelki egyensúlyi állapotból való kibillenésről, és az oda visszavezető utakról nyerhetett képet a résztvevő.

Számos jeles előadó (Tari Annamária, Bagdy Emőke, Zacher Gábor, Pál Ferenc) mellett engem is felkértek egy előadás megtartására, amely címe: A szexuális abúzus hatása a női életútra, s ezen hatások korrigálásának lehetőségei a nonverbális terápia eszközeivel. Előadásomban 8 nő élettörténetén keresztül mutattam be a szexuális molesztálás és erőszak hatásait. Bemutatva, hogy az unokatestvérek, a nevelőapák, a férjek, nagypapák hogyan befolyásolják a gyermeki-serdülői-női lélek fejlődésének folyamatát. Hogyan alakul ki az áldozati szerep, és hogyan hat ki az élet minden területére.  Hogyan torzul az énkép, a testvázlat, az önazonosság, az önértékelés, és hogyan szervezhető újjá a pszichológia folyamatban. Nonverbális diagnosztikai módszerek (Szondi teszt, Stora-féle farajz teszt), és a lélektani korrekciós munka alapjául szolgáló Katarzisz Komplex Művészetterápia nonverbális önkifejezési eszközrendszere hogyan ad lehetőséget a páciensnek, hogy élményeinek legmélyebb szintjére behatoljon. Hogyan hat egy „titok” őrizgetése a psziché és a szellem természetes öngyógyító folyamataira, és hogyan érhető el, hogy a nem megvalósított identitás kidolgozódjék, a személyiség nem ismert és nem tudatosított aspektusai felismerést nyerjenek és tudatosodjanak. A traumát feldolgozó folyamat során az eredeti traumához való visszatérés révén a feldolgozatlan harag megjelenítése, az elengedési folyamat elindítása hogyan nyújt segítséget abban, hogy a páciens saját személyes biztonságát ismét megtalálhassa, s a szégyen érzését, és az azt kísérő önhibáztatást megbocsátássá formálja.

Az előadásom 2014. 03. 29-én szombaton 11:30-tól került megtartásra a „Hannibal Lecter” előadóban. A szakmai napok részletes programja itt olvasható.