Joomla Free Themes by iPage Complaints
  • Harmóniaszobában az élete is harmonikussá válhat, látogasson meg!

Életmódváltást elősegítő programok

Az egészséget meghatározó tényezők közül 35%-ban az életmódunk a meghatározó. Az egészséges életmód kialakítása során sokszor az tapasztalható, hogy az egyénben a kellő elszántság hiányzik, a felkészülés tervezés folyamata pontatlan. Továbbá hiányozhat az egyén önmagában való hite is, ami végigvezetné a sikeres változási folyamaton. Az alábbi életmódváltást elősegítő, egészségfejlesztési programok az egyéni megvalósítási folyamatok megtervezésével és a folyamat koordinálásával segítséget nyújtanak az eredményes önváltoztatási folyamat létrehozásához:

  • dohányzásról való leszokás támogatás
  • egészségmagatartás fejlesztő program
  • Élj aktívan program
  • étellel való kapcsolat megváltoztatása

 

Dohányzásról való leszokás támogatás

A dohányzásról való leszokást támogató program egyrészt az egyén választási képességének és szabadságának növelését tűzi ki célul. A program kezdetén a dohányzási motivációk feltárása történik meg, annak érdekében, hogy a leszokás folyamata egyénre szabott formában valósuljon meg. A program nagyon hangsúlyos eleme az általános személyes és társas készségek fejlesztése, célok megfogalmazásának segítése és más problémamegoldó készségek fejlesztése. Ismert tény, hogy a dohányzók érzelmi alapú konfliktusmegoldó módszereket alkalmaznak, amelyek nem célorientáltan a problémára koncentrálnak, hanem csak a pillanatnyi feszültségcsökkentést biztosítják a problémákkal való valódi szembenézés helyett.

 

Egészségmagatartás fejlesztő program

Az egészségfejlesztés olyan eljárás, melynek célja az egyén egészségének, életminőségének fejlesztése, de a hagyományos orvoslástól eltérően ezt úgy próbálja elérni, hogy az egészség feletti kontrollt és felelősséget az egyénnek adja át. Az egészségünk, a betegségeink, testsúlyunk mind korábbi tetteink, gondolataink eredménye. Annak érdekében, hogy az egészségmagatartási szokásaink megváltoztathatóvá váljanak, ezen korábbi hibás adaptációs formák feltérképezésére van szükség. Ez a program ebben nyújt segítséget.

 

Élj aktívan program

Annak érdekében, hogy az egészséges életmódhoz szükséges gondolkodás, érzés és viselkedésminták kialakíthatóságát bemutassam részt vettem szakértőként az Élj aktívan program Hétköznapi Hősök életmódváltó programban. Tapasztalatom szerint  minden változás énképváltozással kezdődik, s ahhoz, hogy valódi változást érjünk el az életünkben, be kell ismernünk magunk előtt, hogy nem a legjobban vezettük az életünket. Ma már hiszem azt, amit a NLP módszere tanított meg velem, hogy nincsenek tehetetlen személyek, csak tehetetlen elmeállapotok vannak. Ezért sokat tanulmányoztam a siker lélektanát, sokat segítettem a résztvevőknek azzal, hogy a célkitűzés technikáit, a tudatalatti és a tudat kapcsolatát megismertetve velük eredményesebbé váljanak a mindennapjaikban.

 

Étellel való kapcsolat megváltoztatása

Szakmai munkám során fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy az egészséges testsúly kialakításához szükséges az étellel való kapcsolatunk megváltoztatása. Gyermekkorunktól kezdve sok útmutatást kapunk arról, hogy hogyan kell étkeznünk, sok étkezési szokást alakítunk ki, amelyek tudattalanul épülnek be a mindennapjainkba.  Annak érdekében, hogy jó irányban változtassunk a berögzült étkezési szokásainkon érdemes átgondolni, átkeretezni az étellel való kapcsolatunkat. Ez a folyamat ebben segíti azokat, akik súlyproblémákkal küzdenek.

 

Az egészséges életmód kialakítása során szükség van az életmódváltást elősegítő programok megtervezésére és koordinálására. Az életmódváltást elősegítő, egészségfejlesztési programokkal kapcsolatos kérdéseivel keressen bátran. Segítségére leszek!